Amir Sakić za Inreformator.ba: Ogromno svjetsko halal tržište nam je na dohvat ruke

Amir Sakić za Inreformator.ba: Ogromno svjetsko halal tržište nam je na dohvat ruke

Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete učesnik je u panelu tržište na Međunarodnoj konferenciji o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja koja će 6., 7. i 8. novembra biti održana u Sarajevu. U razgovoru za Inreformator.ba Sakić je istakao zadovoljstvo što ima priliku učestvovati na konferenciji koja ima regionalni značaj jer će biti u prilici da razmijeni mišljenja i iskustva sa kolegama kao i da se tokom konferencije razgovara o halal industriji.

Inreformator.ba: Koliki je značaj regionalne saradnje u stvaranju boljih uslova za poslovanje i stvaranje konkurentnog tržišta u regiji?

Amir Sakić: Baveći se tržištem i poslovanjem u segmentu provjere i certificiranja halal kvaliteta proizvoda i usluga u proteklih 11 godina, imali smo priliku da se upoznamo sa različitim aspektima poslovnih aktivnosti u Bosni i Hercegovini i zemljama okruženja. Uočili smo da uspostava jedinstvenih ili harmoniziranih propisa i standarda, komunikacija i saradnja između nadležnih institucija, kao i dobro funkcioniranje kanala distribucije sirovina i gotovih proizvoda predstavljaju tri važna ključa za efikasno poslovanje, kako pojedinačnih kompanija, tako i nacionalnih ekonomija. Postojanje natjecateljskog duha, kako među kompanijama tako i među pojedinim nacionalnim ekonomijama, poželjno je kao stimulans za postizanje individualnih uspjeha. Međutim, činjenice pokazuju da niti jedna kompanija, niti nacionalna ekonomija nema na raspolaganju sve resurse i otvorene mogućnosti za samostalno poslovanje, već se mora uvezivati i poslovati s drugima. Svi kojih se to tiče u zemljama našeg regiona moraju imati jasnu predodžbu o prednostima regionalnog poslovanja i doprinositi njegovom jačanju i promociji.

Inreformator.ba: Međunarodna konferencija o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja će biti održana 6., 7. i 8. novembra u Sarajevu. Kakva su Vaša očekivanja?

Amir Sakić: Koliko mi je poznato teme regionalne saradnje i investicija su visoko rangirane na agendama brojnih naših institucija. Dodavanje statistike kao treće teme bez koje nije moguće objektivno sagledavanje stanja u našim ekonomijama, po mom mišljenju, predstavlja značajan kvalitativni dodatak. Također, ništa manje važna nije ni tema istraživanja i razvoja jer se time stvaraju pretpostavke primjenu inovacije. Kompanija bez inovacija je sudionik na tržištu, a inovativnost vodi do liderske pozicije. Raduje me da sam pozvan da učestvujem i što je ponuđena prilika da na ovoj konferenciji razgovaramo o halal industriji. Halal nije nova tema, već je postignut zavidan nivo saradnje unutar regiona u segmentu primjene jedinstvenog halal standarda, istovjetnih procedura i propulzivnosti sirovina i prozvoda između kompanija koje se opredijele za primjenu halal kvalitete u svojoj proizvodnji. Namjera mi je da ovom prilikom pred posebno profiliranim auditorijem predstavim ključne segmente halal industrije i ukažem na prilike koje se nude našim kompanijama. Istovremeno, morat ćemo ukazati i na neke manjkavosti koje stoje na putu značajnijem zamahu i iskoraku ovog segmenta poslovanja. Nadam se da će poruka koju želim prenijeti biti prihvaćena kao izraz iskrenog opredjeljenja naše Halal Agencije i naših kolega iz drugih zemalja, da doprinesemo jačanju naše privrede i kvalitetnijem življenju na ovim prostorima. Halal poslovanje i pristup ogromnom svjetskom halal tržištu je prilika koja je na dohvat ruke, važno je da tome pristupimo bez predrasuda i maksimalno profesionalno.

Inreformator.ba: Neki od ciljeva konferencije su da se razvije platforma za saradnju vladinog, nevladinog i poslovnog sektora u regionu, da se analizira konkuretnost regiona i da se inicira razvoj boljeg poslovnog okruženja, odnosno da se potvrdi važnost investicija u regionu. Koliko jedna ovakva konferencija može unaprijediti saradnju između zemalja iz regiona?

Amir Sakić: Predstavnici kompanija koje su već investirale u nekoj od zemalja regiona svakako mogu kompetentinije govoriti o ovom uglu gledanja na region i investicije. Lično smatram da je dobro uvezana regija mnogo privlačnija za potencijalne investitore, nego bilo koja nacionalna ekonomija pojedinačno. Mi imamo priliku da gotovo svakodnevno komuniciramo sa kompanijama čije je poslovanje regionalno zasnovano i koje su mentalno prerasle sve naše regionalne crte. Iz njihovog primjera smo imali priliku uvidjeti kolike su prednosti poslovanja ukoliko se adekvatno pozicionirate u regionu koji ima sličnu poslovnu kulturu, zakonodavne okvire i komunicira neposredno. Rezultat koji se želi postići konferencijom ili bilo kojom aktivnošću, može se željeti i naslućivati, ali će u konačnici zavisiti od spremnosti i otvorenosti ključnih aktera da uklone prepreke koje umjesto dobrog poslovnog okruženja nude poslovno nemoguću misiju. Neposredno susretanje i povezivanje različitih sudionika radi razmjene informacija, iskustava i ideja svakako može djelovati poticajno.

Inreformator.ba: Konferencija ima četiri panela i to: panel tržište, panel investicije, panel statistika i panel istraživanje i razvoj. Iz Vašeg ugla, šta je to što povezuje ova četiri panela?

Amir Sakić: Mislim da bi najjednostavniji odgovor na ovo pitanje bilo protupitanje: da li bi bilo moguće postići uspješne rezultate i dugoročno održivo poslovanje ukoliko zanamarite ili izostavite bilo koji od ovih segmenata? Usudit ću se kazati da je njihova temeljna poveznica logično uspostavljen sistem poslovanja čiji je cilj uspjeh i postizanje poslovne izvrsnosti.

Inreformator.ba: Koliko je za Vas kao pojedinca važna razmjena mišljenja i iskustava sa kolegama iz zemalja regije?

Amir Sakić: Agencija za certificiranje halal kvalitete na određenim nivoima gotovo svakodnevno komunicira sa kolegama iz svoje branše, te sa svojim klijentima i drugim povezanim kompanijama u regionu. Ono što nam ponekad nedostaje i što će nam, nadamo se, biti od velike koristi jeste uspostavljanje saradnje sa institucijama i pojedincima s kojima nismo u prilici tako često komunicirati. Djelatnost halal industrije u zemljama našeg regiona se posmatra kao zaseban segment poslovanja i često se tretira kao izdvojena djelatnost koja je dobra i poželjna, ali čiji se izazovi i problemi tiču nje same, a ne poslovne zajednice u cjelini. Drago nam je kada se drugi raduju i aplaudiraju uspjesima halal industrije, ali bi u pojedinim situacijama aktivna podrška itekako dobro došla.

Inreformator.ba: Vaša poruka za sve predstavnike vladinog, nevladinog i poslovnog sektora, govornike, učesnike i goste Međunarodne konferencije o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja bi bila?

Amir Sakić: Dobra informiranost, otvorenost i saradnja su bitne prepostavke za građenje bilo kakvih poslovnih odnosa, a ujedno i lijek za brojne predrasude koje su barijera za dobro funkcionisanje regionalnog tržišta i općenito regionalne saradnje. Ova konferencija nudi priliku učesnicima da se upoznaju s različitim akterima i faktorima koji mogu utjecati na pozitivne i negativne ishode regionalnih inicijativa. Što prije razumijemo važnost i prednosti izlaska izvan vlastitih međa, prije će nam se omogućiti pristup međunarodim integracijama i velikim međunarodnim tržištima. U jednoj važnoj vjerskoj poruci ljudima se preporučuje da jedni drugima olakšavaju, a ne otežavaju. Mislim da bi primjena ovoga principa riješila mnoge naše izazove.

(Izvor: Inreformator.ba)