POLJOPRIVREDNOM OBRTU “BEHLULOVIĆ” URUČEN HALAL CERTIFIKAT

POLJOPRIVREDNOM OBRTU “BEHLULOVIĆ” URUČEN HALAL CERTIFIKAT

Nakon provedene procedure i aplikacije za “Halal” kvalitetu, o čemu smo već pisali i govorili, danas je u Olovskim Lukama, Poljoprivrednom obrtu “Behlulović” dodjeljen prvi halal certifikat u Olovu. Uposlenici Agencije za certificiranje HALAL kvalitete Damir Alihodžić- v.d. direktor i Valdet Peštalić – šef odjela za edukaciju uručili su Hati i Sakibu Behluloviću prvi halal certifikat u Olovu ali i prvi u oblasti plasteničke proizvodnje u BiH.

Certifikat halal kvalitete garancija je usklađenosti sa halal standardima koji, prije svega muslimanima, ali i drugim konzumentima, garantuje zdravstvenu ispravnost proizvoda i čistoću bez prisustva zabranjenih i štetnih komponenti. Halal standardi zabranjuju proizvode sa tragovima alkohola, svinjetine, ali i genetski modificiranih komponenti, teških metala, pesticida, štetnih hemijskih i svih drugih tvari u hrani i prehrambenim artiklima. Agenciju za certificiranje halal kvalitete osnovala je 2006 godine Islamska zajednica u BiH i danas ona, sa sjedištem u Tuzli, uspješno obavlja svoju humanu misiju proširujući povjerenjem svakodnevno obim kako poslova tako i nadležnosti.

"Izuzetno mi je drago da su naši uzorni članovi-hadži Sakib i Hata Behlović, postal vlasnici ovog prestižnog certifikata i mi se nadamo da će to biti primjer ostalim proizvodnim oblastima i proizvođačima da svoju proizvodnju prilagode halal standardima"- kazao je za naš program Esad ef. Pepić- glavni imam MIZ Olovo koji je također prisustvovao ovom svečanom činu.

"Ovu našu priču započeli smo prije više od 15 godina, sa dva mala plastenika sa drvenom osnovom. Rasli smo i mi i obim naše proizvodnje. Kroz svakodnevnu edukaciju, na temelju dugogodišnjeg iskustva, danas povrće proizvodimo u 11 modernih plasteničkih objekata na površini od 1.100 m2, te na otvorenom na površini od 3.100 m2. Nakon certifikata za organsku proizvodnju evo smo otišli I korak dalje sa halal certifikatom, sve da bi svakom našem kupcu garantovali kvalitet i zdravstvenu ispravnost naših proizvoda" – kazali su, između ostalog, za naš program Hata i Sakib Behlulović – vlasnici poljoprivrednog obrta “Behlulović” smještenog na vlastitom imanju u Olovskim Lukama, pored samog magistralnog puta Sarajevo-Tuzla.

(http://www.radio.olovo.ba)