Rijeke: Održana tribina na temu: “Životni stil muslimana”

Rijeke: Održana tribina na temu: “Životni stil muslimana”

U organizaciji džemata Rijeke u subotu 14. maja 2016. godine poslije akšam-namaza upriličena je tribina na temu “životni stil muslimana”. Predavač je bio Valdet Peštalić, šef odjela za edukaciju Agencije za certificiranje halal kvalitete.

 Program je otvorio kurra’ hafiz Samir Hodžić učenjem ajeta Časnog Kur'ana nakon čega se u ime domaćina kratko obratio mr.hfz. Ismail ef. Čehić, imam džemata Rijeke. Na samom početku tribine mr. Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa IZ-e Brčko, naglasio je važnost educiranja i u ovoj oblasti posebno ističući važnost obazrivosti pri izboru svakodnevne prehrane i korištenja različitih proizvoda.

Glavnu riječ je imao Valdet Peštalić koji je iscrpno govorio o halal i haram statusu proizvoda i mogućnostima da se i potpuno dozvoljen proizvod oharami izvanjskim faktorima navodeći kao primjer keks koji je spravljen od dozvoljenih namirnica ali je pečen na svinjskoj masti. Posebnu pažnju je posvetio i halal statusu svježeg mesa ali i kozmetičkih proizvoda.

Ovom prilikom je napravljena i prezentacija proizvoda firme BIOREMIX iz Brčkog koja se bavi proizvodnjom kozmetike čiji sastojci zadovoljavaju sve kriterije halal standarda. Prezentaciju je izvršio vlasnik firme gospodin Samir Avdičević.

(http://medzlisbrcko.ba/)