Veliki potencijal halal industrije u BiH: Mnogi proizvođači žele imati halal certifikat

Veliki potencijal halal industrije u BiH: Mnogi proizvođači žele imati halal certifikat

Bosna i Hercegovina najveće je halal tržište jugoistočne Evrope. Na policama širom zemlje trenutno ima oko pet hiljada ovih proizvoda. Da je halal oznaka bitna velikom broju domaćih kupaca, pokazuje podatak da i većina firmi iz susjednih zemalja imaju halal certifikate kako bi bolje plasirali robu. 

Zahtjevna pravila

Nermin Hadžić iz Agencije za certifikaciju halal proizvoda izjavio je za Faktor da je halal sve što je islamskim propisima dozvoljeno. Postoje dva osnovna kriterija, a to je da proizvod ne smije imati nedozvoljene sastojke i da je siguran za upotrebu.

- Halal se ne odnosi samo na zabranu alkohola i svinjetine. Osim njih, zabranjena su GMO proizvodi, kloniranje, hormoni rasta, kao i mnoštvo veterinarskih lijekova, herbicida, pesticida i fungicida - rekao je Hadžić.

Od pet hiljada halal proizvoda na policama, njih 80 posto ima oznaku. Za proizvode sa bar-kodovima Agencija je izradila aplikaciju za mobilne uređaje, koja nakon skeniranja utvrdi da li je proizvod halal ili ne. Kada je riječ o proizvodima u rinfuzi, kupci se moraju osloniti na prodavača, koji će im reći da li je proizvod halal ili ne.

Halal-hotel
Ovaj certifikat bitan je i sektoru usluga. City Butique prvi je hotel u BiH s ovim certifikatom. Direktorica hotela, Aida Lepara, izjavila je za Faktor da je odluka o uvođenju halal certifikata donesena zbog unapređenja usluge, a i zbog vjerskih uvjerenja.

- Činjenica da halal certifikat znači sigurnost od GMO hrane, znači i da hotel brine o zdravlju gostiju. Mi posjedujemo halal certifikat za pripremu i posluživanje hrane, kao i certifikat za ukupnu uslugu u halal turizmu, gdje je naš hotel ocijenjen sa četiri zvjezdice - naglasila je Lepara.

Ona dodaje kako je za hotel, koji želi dobru ocjenu ukupnih halal usluga, bitno da ima prostorije i opremu (serdžada, tespih...) za obavljanje namaza, džamiju i halal restoran u blizini, te da nudi uslugu spremanja iftara i sehura za goste koji poste.

(Faktor.ba)