Organizran refrešing auditora halal kvalitete

Organizran refrešing auditora halal kvalitete

Agencija za certificiranje halal kvalitete u subotu 04. marta 2017. godine, organizirala je jednodnevni seminar za auditore halal kvalitete. Seminaru, koji je organiziran u prostorijama hotela Hollywood u Sarajevu, prisustvovalo je 50 auditora halal kvalitete.  

Cilj edukacije je  da auditori halal kvalitete unaprijede svoja znanja i vještine u skladu sa novom Šemom halal certificiranja sa fokusom na pripremu, izvođenje, izvještavanje i verifikaciju audita halal kvalitete.

U uvodnom dijelu seminara učesnicima se obratio mr. Nusret Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, te tom prilikom istaknuo:

„Ovo je novi projekat u Islamskoj zajednici, koji je namijenjen za pružanje podrške i olakšavanje vjernicima u izvršavanju vjerskih obaveza, a slijeđenja načela halala je jedna od njih. U svojoj osnovi islam promovira inovacije u organizaciji ljudske zajednice. U velikoj mjeri Agencija svoju organizaciju temelji na principima idžtihada i traganja za rješavanjem pitanja savremenih tokova unutar ljudske zajednice. Halal je islamu ono što je zdravo i čisto, sve što je Allah dž.š. dozvolio ono je dobro i korisno, a ono što je zabranio ono je štetno čovjeku.

Mi unutar Rijaseta IZ u BiH, cjenimo uspjeh koji je Agencija do sada postigla. Vjerujemo da je do sada Agencija opravdala svoje postojanje. Ovaj period od 10. godina može poslužiti za sagledavanja onog što je potignuto, a zasigurno na samom početku nije se imala predstava da će se doći do ovog nivoa. Svi ste vi zaslužni za ovaj uspijeh i želim da vam na tome čestitam.“

Predavači na seminaru bili su: Amir Sakić, direktor Agencije, Valdet Peštalić, šef odjela za edukaciju, mr. Damir Alihodžić, šef odjela za halal certificiranje i Sanel Džafić, stručni saradnik Agencije.

Seminar je bio podjeljen u dva dijela. U prvom dijelu predstavljena je nova Šema certificiranja halal kvalitete koja je izrađena na osnovu zahtjeva standarda za akreditaciju OIC-SMIIC 2 (Institut za standardizaciju i mjeriteljstvo islamskih zemalja). U posebnom predavanju učesnicima su upoznati sa smjernicama standarda ISO 19011, koji utvrđuje kriterije i metode za izvođenje audita.  

U drugom dijelu seminara prezantirana su dosadašnja iskustva u pripremi, provođenju i izvođenju audita halal kvalitete, prepoznavanje neusklađenosti u kompaniji u procesu auditiranja i način izvještavanja, te  deklarisanju halala i upotrebi halal znaka i certifikata. U završnom dijelu seminara učesnici su praktično pokazali svoje vještine izvođenja audita u okviru namjenskih radionica i studija slučaja.