Na drugom Sarajevo Halal Fair 2019 prisutno 108 izlagača iz cijelog svijeta

Na drugom Sarajevo Halal Fair 2019 prisutno 108 izlagača iz cijelog svijeta

Drugi Međunarodni sajam halal-industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019 otvoren je u prisustvu velikog broja učesnika i zvanica danas u Sarajevu. SHF 2019 su otvorili Amer Bukvić, predsjednik uprave BBI, Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, YB Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, ministar unutrašnje trgovine i pitanja potrošača Malezije, Ayman Amin Sejiny, direktor Islamske korporacije za razvoj privatnog sektora (ICD) pri Islamskoj razvojnoj banci (IsDB), Israfil Kuralay, zamjenik predsjednika Privredne komora Istanbula, Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulemaI slamske zajednice u BiH.

Premijer Malezije Mahathir Mohamad obratio se učesnicima SHF 2019 putem video linka, ističući zadovoljstvo što je jedan od počasnih osnivača Sarajevo Business Foruma i SHF 2019.

“S obzirom na uspjeh BBI u organiziranju Sarajevo Business Forum tokom protekle decenije, uvjeren sam da će uspješno pozicionirati Sarajevo Halal Sajam, kao istaknuto mjesto susreta predstavnika halal-industrije i poslovnu platform za lokalne i međunarodne kompanije u oblasti halal-ekonomije s ciljem njihovog umrežavanja i razvoja trgovine. SHF ima potencijal da pomogne unapređenju ekonomske saradnje zemalja Zapadnog Balkana, ojača odnose u regiji i ostatku svijeta”, istaknuo je premijer Mahatir. (cjelokupno obraćanje možete pogledati OVDJE)

Ove godine će se na Sarajevo Halal Sajmu 2019 predstaviti 108 izlagača iz 36 zemalja, odčega 52 iz BiH i 56 inostranih izlagača, za praćenje SHF 2019 akreditirano je više od 130 novinara, a organizatori očekuju više od 10.000 posjetitelja.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, otvarajući drugi SHF 2019 istaknuo je zadovoljstvo što je pokrovitelj sajma naglašavajući da je SHF sjajna prilika za nove investicije, jer tržište halal-proizvoda ima veliki potencijal u BiH, regionu i svijetu.

“U ogromnim potencijalima svjetskog tržišta, naša zemlja ne može imati presudan značaj. Ali BiH ima ogromne prednosti, u kontekstu halal-tržišta, koje mora iskoristiti. Prije svega to su komparativne prednosti koje uključuju: kulturne i tradicijske veze BiH sa islamskim svijetom, s jedne strane i neposrednu bliskost Evropske unije i evropski put BiH, s druge strane. Sa svojom multikulturalnom strukturom, i snažnom povezanošću i sa islamskim svijetom i sa Evropskom unijom, BiH možebiti izuzetno prodoran faktor u osvajanju halal tržišta u idućem periodu”,kazao je Džaferović.

Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International istaknuo je da održavanje SHF, drugu godinu za redom, potvrđuje uspjeh prošlogodišnjeg sajma i oživljavanje vizije organizatora da Sarajevo postane središte halal industrije u Evropi.

“Ovogodišnji sajam donosi dvije novine. Najprije, Transformers Roadshow, projekt, organiziran u partnerstvu s IsDB, nastavak je naših napora za promociju i nagrađivanje inovacija i poduzetništva mladih u ovoj zemlji. Mladi ljudi ne smiju izgubiti nadu i napustiti Bosnu i Hercegovinu.Transformers Roadshow je njihova šansa.Druga novost sajma je platform za saradnju islamskih finansijskih institucija koju počinjemo graditi ove godine, s međunarodnim islamskim bankama koje dolaze iz različitih dijelova svijeta s ciljem razmjene iskustava i promocije islamskog bankarstva”, naglasio je Bukvić.

Pojašnjavajući zašto bi halal-proizvodnja mogla biti budućnost BiH i regiona, naglasio je da muslimansko stanovništvo broji 1,8 milijardi osoba u svijetu, najmlađa je i najbrže rastuća potrošačka grupa. S druge strane, dokazane su brojne prednosti konzumiranja halal-hrane za ljudsko zdravlje, što privlači i brojne nemuslimane da konzumiraju halal-proizvode.Osim halal-hrane, ubrzan rast bilježe halal-turizam, halal-moda i druge oblasti halala.

Gostima, izlagačima, sudionicima je naglasio da je SHF 2019 njihova prilika da se otvore Evropi i svijetu, ostvare poslovne kontakte, razmijene iskustva, dijele ideje i izlaze na nova tržišta.

YB Datuk Seri SaifuddinNasution Ismail, ministar unutrašnje trgovine i pitanja potrošača Malezije naglasio je da ova zemlja, kao svjetski lider halala, posebnu pažnju poklanja potencijalima za njegov razvoj zašto je SHF idealna prilika.

“Halal ima veliki značaj za Maleziju i Vlada Malezije konstantno radi na razvoju i unapređenju halal-industrije. S obzirom na rast muslimanske populacije u svijetu čime i rastu zahtjevi za halalom, halal-ekonomija je globalna industrija i raste značajnom stopom Halal se uglavnom povezuje sa hranom i pićem ali to je puno širi pojam koji obuhvata modu, turizam, farmaciju, kozmetiku. Malezija je privukla mnogo investitora u oblasti halal-industrije i očekujemo dalji rast. Siguran sam da će SFH 2019 pružiti priliku proizvođačima i distributerima da se sretnu i ostvare saradnju kroz B2B sastanke”, kazao je Ismail.

Ayman Amin Sejiny, direktor Islamske korporacije za razvoj privatnog sektora (ICD) Islamske razvojne banke (IsDB), naglasio je značaj hala-hrane koja nije vezana samo za religiju jer i pripadnici drugih vjera uviđaju prednosti halal-hrane. “Zahvaljujući SHF, Sarajevo može postati centar halal industrije u Evropi i regionu”, kazao je Sejniy.

Zamjenik predsjednika Privredne komora Istanbula (ITO) Israfil Kuralay naglasio je značaj SHF za proizvođače i konzumente halal-proizvoda i usluga, a pogotovo za uspostavljanje saradnje u ovoj najbrže rastućoj svjetskoj industriji.

“BiH i Turska imaju odličnu saradnju i nadam se da će ta saradnja u budućnosti biti još jača i još uspješnija. Na dosadašnjih šest halal sajmova u Istanbulu prisustvovali su i proizvođači iz BiH i nadam se da će se odazvati našem pozivu na naredni halal-sajam. Nadam se da će SHF biti prilika za napredak ovog regiona, a Privredna komora Istanbula je spremna pružiti svaku vrstu podrške”, kazao je Kuralay.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto poželio je dobrodošlicu učesnicima i gostima SHF 2019 i naglasio kako halal–industrija ima veliki potecijal u BiH i naglasio da je Vlada KS spremna podržati sve projekte koji kreiraju nove poslovne prilike, nova radna mjesta, budžetske prihode te u konačnici kvalitetniji život građana.

“Vlada Kantona i Sarajevo otvoreno su za biznis, tu smo da pomognemo proizvođačima, otvoreni smo za svaki oblik javno-privatnog partnerstva i otvoreni smo za saradnju sa svim zemljama”, kazao je Forto.

Reisu-l-ulema Islamske zajdnice u BiH Husein ef.Kavazović naglasio je da su halal-standardi, halal-certificiranje i akreditiranje izraz potrebe da odgovorimo na izazove vremena kakobismo bili sigurni da je hrana koju jedemo halal i zdrava, a halal sajmovi su prilika za upoznavanje sa proizvodima, susrete proizvođača i konzumenata.

“Posebno je to prilika da se za naše firme otvore velika tržišta muslimanskog svijeta, ali da se i naši turističkih potencijali obogate halal-ponudom. Promocija halala nije bitna samo za muslimane,građane BiH.Otvaranje halal-tržišta u svijetu nije samo interes muslimana BiH, nego je to interes svih njenih građana i kompanija, kao i onih iz našeg bližeg okruženja Hrvatske, Slovenije, Srbije i drugih”, naglasio je reis ef. Kavazović.

Posebno je potencirao da halal u principima poslovanja obuhvata obavezu zakonitog poslovanja, plaćanja radnika i dobavljača, odgovornosti prema životnoj sredini i sigurnih uslova rada.

Nakon uvodnih obraćanja, visoki zvaničnici su presijecanjem vrpce zvanično otvorili SHF 2019 nakon čega su obišli sajamske štandove.

SHF 2019 se održava Centru Skenderija u Sarajevuod 26. do 28. septembra 2019. godine, a organizatori Sajma su Bosna Bank International, Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH, uz podrškuI slamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, te Udruženja halal-industrije koje djeluje pri Gospodarskoj/Privrednoj Komori FBiH. Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH, ŠefikaDžaferovića.

Tokom tri dana trajanja SHF 2019 bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Turske, Malezije, Austrije, Njemačke, Saudijske Arabije, Indonezije, Bahreina, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, SAD, Norveške i drugih država.

Halal Magazin