Agencija za certificiranje halal kvalitete obilježava 15. godišnjicu od dodjele prvih Halal certifikata

Agencija za certificiranje halal kvalitete obilježava 15. godišnjicu od dodjele prvih Halal certifikata

Sarajevo, 22. septembar 2021. godine - Agencija za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice na današnji dan prije 15 godina dodijelila je prve Halal certifikate.

Ovim povodom reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović primio je delegaciju koju su činili muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, predsjednik Upravnog odbora (UO) Agencije dr. Ahmed Hatunić, direktor Agencije mr. Damir Alihodžić, te članovi Upravnog odbora Amir Sakić, hfz. Ahmed Huskanović, prof. dr. Midhat Jašić, Valdet Peštalić i mr. Faruk Mulabdić.

Oni su informirali reisu-l-ulemu o do sada postnignutim rezultatima i planovima za naredni period, uz saglasnost u ocjeni da Agencija radi dobar posao i ispunjava svoju misiju.

- Nama je najbitnije da Agencija ispunjava svoju ulogu, a ona je da se za muslimane u Bosni i Hercegovinu osigura halal hrana i to je ono s čime sam ja kao reisu-l-ulema zadovoljan - poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Istakao je da je uloga Agencije važna za muslimane u našoj zemlji i da je treba razvijati i proširiti njene kapacitete, u skladu s potrebama.

Muftija tuzlanski istakao je ovom prilikom da su ljudi koji su ranije vodili i koji vode Agenciju uradili dobar posao, pa tako danas Agencija ima vidljive rezultate.

- Agencija unapređuje svoje aktivnosti i postoje jasni zahtjevi da se ona razvija, i kadrovski i infrastrukturno. Agencija okuplja iskusne i stručne kadrove, ima dobar menadžment i kompetentan Upravni odbor - poručio je muftija Fazlović.

S ocjenom da je rad Agencije uspješan saglasan je i predsjednik njenog Upravnog odbora mr. Ahmed Hatunić, koji je istakao da je rad mladog i dinamičnog tima vidljiv u ostvarenim rezultatima, jer se stalno povećava broj kompanija zainteresiranih za ispunjavanje uslova Halal certifikata.

- Potrebno je podržati njen razvoj u infrastrukturnom smislu, osigurati joj uslove za provođenje kvalitetnih edukacijskih programa i obuka i vlastitu laboratoriju. To je sada u fokusu i mi se za to ozbiljno pripremamo - kazao je Hatunić.

Direktor Agencije mr. Damir Alihodžić informirao je prisutne da je do sada izdato 282 Halal certIfikata i da trenutno ima 150 aktivnih kompanija koje svakodnevno proizvode halal proizvode i nude halal usluge.

- U brojevima, to je 8850 proizvoda i usluga, što u našim okolnostima nije zanemarivo - kazao je Alihodžić, ističući da su posebno ponosni i činjenicom da je Agencija vrlo dobro pozicionirana u regiji i svijetu, pa je zahvaljujući uspostavljenoj saradnji s brojnim institucijama i certifikacijskim tijelima njen certifikat i globalno priznat.

Dodao je, između ostalog, da je Agencija servis muslimanima i Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, kao i servis svim potrošačima halal proizvoda.

- Isto tako, ona je i servis našim firmama i industriji, u smislu da dobijanjem Halal certifikata stiču konkurentnu prednost na tržištu BiH, regije i Evrope, ali i na globalnom tržištu - kazao je Alihodžić.

On je ovom prilikom iskazao i posebnu zahvalnost rahmetli prof. Besim-ef. Čaniću, inicijatoru osnivanja Agencije za certificiranje halal kvalitete, koji je u Tuzli okupio ekipu koja je prve korake hrabro i odgovorno iznijela na svojim plećima.

Prvih šest Halal certifikata Agencija za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice dodijelila je kompanijama Pilkom d.o.o. Gradačac, Vispak d.d. Sarajevo, Brojler d.o.o. Sarajevo, Oblo Commerce d.o.o. Konjic, Vegafruit d.o.o. Doboj Istok i Pekara Kabil d.o.o. Tuzla, na svečanosti održanoj u Sarajevu 22. septembra 2006. godine.

Tim događajem ozvaničen je početak sistemskog i organiziranog halal certificiranja u Bosni i Hercegovini i području država Balkana.

(MINA)