IHI Alliance

Ponedeljak, 23 August 2010 11:05 administrator
Ispis PDF

 IHI Alliance je međunarodna neprofitna organizacija koja djeluje pri ICCI (Islamic Chamber of Commerce and Industry) Organizacije islamske konferencije. Njena uloga je da koordinira aktivnostima na svjetskom halal tržištu u oblasti halal certificiranja i razvijanja međusobne suradnje.

Zadaci IHI Alliance su:
1.    Razvijanje najboljih praksi i uputa za Halal standard i certificiranje s ciljem osiguravanja ispravnosi u cijelom proizvodnom lancu
2.     Poboljšanje razumjevanja o halalu i promocija njegova među muslimanima i nemuslimanima
3.    Povećavanje dostupnosti i asortimana proizvoda kroz uvođenje novih linija za proizvodnju halal proizvoda
4.    Razvijanje znanja o halalu ne samo sa šerijatskog aspekta nego i sa naučnog aspekta

IHI Alliance je registrirana kao društvo sa ograničenom odgovornošću na međunarodnom off-shore financijskom centru u Libanu  30. aprila 2007.  Formiranje IHI Alliance je rezultat rezolucije koja je donesena na  Svjetskom halal forumu u maju 2006. godine  održanom u Kuala Lumpuru  a podržana od međunarodnih prestavnika iz svih područja vrijednosnih lanaca halal industrije  iz oko 30 zemalja svijeta, koje su željele da formiraju jednu tkavu organizaciju unutar halal industrije.


Funkciju predsjednika IHI Alliance obavlja Dato’ Seri Sheikh Saleh Abdullah Kamel koji je ujedno i predsjednik Svjetskog halal foruma. Sjedište IHI Alliance nalazi se u Kuala Lumpuru, Malezija.


U augustu 2009. godine obavljen je  uviđaj u postojeću dokumentaciju Agencije te izvršen monitoring u praktični rad u poslovima halal certificiranja proizvoda i proizvođača. U septembru 2009. godine donešena je odluka o prijemu Agencije za certificiranje halal kvalitete u punopravno članstvo IHI Alliance. Ovom je odlukom Agencija postala prva članica ove organizacije. U okviru prvog svjestskog foruma u Europi – WHF Europe – organizirana je svečana dodjela certifikata za članstvo u IHI Alliance.


Agencija će nastaviti razvijati odnose sa međunarodnim institucijama u oblasti halala, te raditi na promoviranju halala među muslimanima i nemuslimanima.

 

Link za više informacija: www.ihialliance.org

Ažurirano Utorak, 14 Decembar 2010 22:29

Reklame

Anketa

Provjeravate li posjedovanje HALAL certifikata pri kupovini namirnica?
Membership

Na portalu

Trenutno aktivnih Gostiju: 37 

Copyright Agencija za Halal certificiranje @2010. Sva prava pridržna. | Design by Grogot d.o.o.