BBI VIP Business Club u Travniku: Jačanje ekonomije i proizvodnje u SBK

BBI VIP Business Club u Travniku: Jačanje ekonomije i proizvodnje u SBK

U Travniku je jučer održan okrugli sto na temu “Drvoprerada, poljoprivreda i prehrambena industrija kao glavne razvojne grane regije SBK“. Ovo je još jedan u nizu događaja u organizaciji BBI VIP Business Cluba i BBI banke, čiji je cilj razvoj bosanskohercegovačke privrede i povećanje stepena konkurentnosti na inozemnim tržištima.

“Postavljajući rast i razvoj bosanskohercegovačkog tržišta u svim industrijskim granama na prvo mjesto, BBI banka već godinama pruža podršku domaćim privrednicima. S tim aktivnostima nastavit ćemo i u 2019. godini. U svakoj regiji Bosne i Hercegovine identificirali smo ključne grane i konkurentne prednosti. Drvoprerada, poljoprivreda i prehrambena industrija su najjače privredne grane u Srednjobosanskom kantonu, koje se trebaju dovesti na veći nivo razvoja” , kazao je u uvodnom obraćanju Nermin Oprašić, rukovodilac Odjeljenja za velike klijente BBI banke.

O mogućnostima i potencijalima drvoprerade u Srednjobosanskom kantonu govorila je Šemsa Alimanović sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori FBiH.

“Drvoprerađivačka industrija je jedina grana u Bosni i Hercegovini koja ima suficit i pozitivan bilans. Imamo itekako kvalitetne proizvode, što dokazuje i veliki broj internacionalnih nagrada koje su naši proizvođači dobili”, izjavila je Alimanović.

Valdet Peštalić, šef Odjela za edukaciju u Agenciji za certificiranje halal kvalitete, govorio je o ulozi halal certificiranja kao faktora rasta poljoprivredne i prehrambene industrije.

Istakao je da je halal postao svjetski trend, te da je potreba za halal proizvodima u stalnom porastu.  Trenutno je u Bosni i Hercegovini direktno uposleno oko 8.000 osoba u grani halal proizvodnje, a očekuje se da će se ovaj broj znatno povećati u bliskoj budućnosti. Zanimljiva je i činjenica da su najveći uvoznici bosanskohercegovačkih halal proizvoda nemuslimanske zemlje, što ukazuje na veliki potencijal i mogućnosti koje ova grana nudi privrednicima.

U sklopu današnjeg okruglog stola prezentirane su i mogućnosti podrške privrednicima od strane Bosna Bank International kroz članstvo u BBI VIP Business Clubu,  kao i kroz učešće u ovogodišnjem 10. jubilarnom Sarajevo Business Forumu 2019, koji će se održati od 17. do 19. aprila u Sarajevu.