8. MEĐUNARODNI SAJAM OIC HALAL EXPO 2021. i 7. SVJETSKI HALAL SAMIT

8. MEĐUNARODNI SAJAM OIC HALAL EXPO 2021. i 7. SVJETSKI HALAL SAMIT

U Istanbulu otvoren je 8. međunarodni halal sajam - Halal Expo 2021. Sajam se organizira svake godine u saradnji sa Islamskim centrom za razvoj i trgovinu (ICDT) i Institutom za standardizaciju i mjeriteljstvo organizacije zemalja za islamsku saradnju (OIC / SMIIC), te uz podršku Ministarstva trgovine Republike Turske i drugih srodnih ministarstava i institucija.

Sajam koji se održava okupio je veliki broj izlagača iz različitih zemalja, gdje je posjetiocima dostupna raznovrsna ponuda halal proizvoda i usluga. Posjetu sajmu upriličila je kompanija Blue Gold doo Brčkog, sa direktoricom Šuhretom Musić. Kompanija Blue Gold se bavi punjenjem i pakovanjem prirodne izvorske vode i koja se na tržište plasira pod brendom „Voda Maja“.

U okviru sajama održava se i 7. Svjetski halal samit 2021. (World halal summit) koji će trajati do 28. novembra 2021. godine. Samit okuplja institucije i pojedince iz oblasti halal standardizacije, halal certificiranja i akreditiranja, halal turizma i ugostiteljstva, transporta i drugih grana halal industrije. Svjetskom halal samitu prisustvuju predstavnici i saradnici Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, direktor mr.sc. Damir Alihodžić, Vildana Džafić, dipl. eoc. i dr.sc. Mirsad Arnautalić, stučni saradnik.

Tema ovogodišnjeg samita je „Nova era: nužnost halala proizvoda i njihovo konzumiranje“. Samit je podjeljen u devet sesija koje će obuhvatiti teme kao što su: Ocjena usklađenosti i infrastruktura halal kvalitete, Tehnologije proizvodnje hrane, Holistički pristup halal ekonomiji i finacijama, Halal način života iz različitih perspektiva, Halal u svijetu brze promjene, Halal želatin i testiranje, Novi razvoj u halal farmaciji i kozmetici.

Po završetku sajma i samita, 29. novembra 2021. godine održat će se Skupština Svjetske asocijacije halal certifikacijskih tijela - AHAC u kojoj direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete obnaša dužnost podpredsjednika ove organizacije.