Saopštenje za javnost u povodu neovlaštenom korištenju zaštitnog znaka halal kvalitete

Saopštenje za javnost u povodu neovlaštenom korištenju zaštitnog znaka halal kvalitete

Saopštenje za javnost u povodu neovlaštenom korištenju zaštitnog znaka halal kvalitete na svinjskom proizvodu „Delikates hamburška slanina“ kompanije Meso-promet doo Bijelo Polje (Franca)


Agencija za certificiranje halal kvalitete želi informisati javnost da je došlo do zloupotrebe zaštitnog znaka halal kvalitete na proizvodu kompanije Meso-promet doo Bijelo Polje. Zaprimili smo informaciju od konzumenta da su u prodajnim objektima u Podgorici primjetili ovaj proizvod koji je označen zaštitnim znakom halal kvalitete. Odmah smo kontaktirali kompaniju Meso-promet doo kako bismo dobili informacije o navedenom slučaju, te provjeri istinost navoda da se na haram proizvodima nalazi znak halal kvalitete i da ukoliko potvrde istinitost navoda odmah poduzmu mjere povlačenja proizvoda iz prodajnih objekata. Dobili smo informaciju od kompanije da se proizvod nalazio u prodajnim objektima u Crnoj Gori te da je isti odmah povučen iz prodaje.

Agencija za certificiranje halal kvalitete vrši halal certificiranje u skladu s Procedurom halal certificiranja koja je usklađena sa međunarodnim standardima. Procesom halal certificiranja obuhvaćeni su pogoni za klanje i preradu goveđeg, pilećeg i purećeg mesa koji su fizički odvojeni od pogona za haram proizvode.  Za proizvode koji su usklađeni sa zahtjevima halal standarda Agencija je izdala Halal certifikat i odobrila Listu halal certificiranih proizvoda na koje se smije aplicirati Halal znak. Lista halal certificiranih proizvoda se nalazi u prilogu te se može provjeriti na stranici Agencije, link:  https://bazar.halal.ba/details/77 .

U skladu sa gore navedenim činjenicama, očigledno je da sporni proizvod Agencija nije halal certificirala niti izdala odobrenje za korištenje znaka halal kvalitete. Proizvod koji ima i najmanji udio svinjskog mesa ne može biti halal certificiran.  U konkretnom slučaju se radi o velikom propustu i grešci kompanije prilikom koje je haram proizvod označen znakom halal kvalitete.  

U skladu s našom Procedurom Agencija je izdala hitni nalog za sprovođenje audita na licu mjesta, gdje će naši ovlašteni auditori utvrditi činjenice koje su dovele do zloupotrebe halal znaka Agencije. U skladu s rezultatima audita, poduzet ćemo odgovarajuće mjere u skladu sa ugovorom o certificiranju halal kvalitete i Procedurom halal certificiranja, te o tome obavjestiti javnost.

Agencija za certificiranje halal kvalitete je u cilju sprečavanja zloupotrebe zaštitnog znaka isti zaštitila kod Instituta za intelektualnog vlasništva BiH i na međunarodnom nivou kod WIPO Instituta u Ženevi.