SHF - Promocija knjige "Halal kvalitet, koncept i standardizacija"

SHF - Promocija knjige "Halal kvalitet, koncept i standardizacija"

Na Kongresu o halal kvalitetu koji se održava u okviru Sarajevo Halal Fair (SHF) u Sarajevu danas je promovisana knjiga "Halal kvalitet, koncept i standardizacija" čiji izdavač je Agencija za certificiranje halal-kvaliteta.

Promotor knjige Amir Sakić je za Preporod.info rekao da je knjiga “sukus dosadašnjih istraživanja, saznanja i iskustava u oblasti razvoja halala, razvoja halal-tržišta i halal-certificiranja u Bosni i Hercegovini, pa i u regionu, kao i uvid u neke od najznačajnijih svjetskih trendova u oblasti halala u svijetu. Naveo je da je knjiga prvenstveno namijenjena za širu čitalačku publiku.

- Knjiga je pisana jezikom koji je razumljiv široj čitalačkoj publici i obuhvata neke od najvažnijih tema koje javnost, pa čak i oni ljudi koji su zainteresirani za malo podrobnije razumijevanje halala, mogu koristiti u razumijevanju, kako halal-koncepta, jer je to jedna od ključnih riječi u naslovu same knjige - napominje Sakić.

Drugi dio naslova se odnosi na standardizaciju halala, odnosno govori o onim aspektima primjene halala u proizvodnji, te pružanju različitih usluga. Knjiga je podijeljena u deset poglavlja.

- Ono što se može posebno izdvojiti kao relativno nove teme o kojima do sada, ne samo na bosanskom nego čak i na drugim jezicima u svijetu, nije dovoljno pisano jeste halalonomija, a to je djelatnost islamske ekonomije koja je povezana s kretanjima na halal-tržištu. Također izdvajamo i poglavlje koje je posvećeno materijalima za pakovanje koji se koriste u halal-proizvodnji. Materijal za pakovanje je relativno nova tema kojoj do sada nije posvećena dovoljna pažnja, a koja je itekako važna u halal-proizvodnji i osiguravanju halal-kvaliteta proizvoda - kaže Sakić.

Naveo je da je u pripremi ove knjige učestvovalo devetnaest autora koji su stručnjaci u različitim disciplinama, te da su prvenstveno bili fokusirani na to da šira javnost dobije što bolji uvid u halal. Urednici knjige su prof. dr. Midhat Jašić i dr. Damir Alihodžić.

Prisutnim autorima su na promociji dodijeljene plakete i zahvalnice za doprinos u promociji halal-kvalitete.

(Preporod.info)