Održana 49. sjednica UO Agencije

Održana 49. sjednica UO Agencije

U četvrtak, 22. februara 2023. godine u prostorijama Agencije za certificiranje halal kvalitete u Tuzli održana je 49. redovna sjednica Upravnog odobra Agencije. Sjednici su prisustvovali članovi Upravnog odbora Agencije i direktor Agencije, dr. Damir Alihodžić. Sjednicom je predsjedavao dr. Ahmed Hatunić, predsjednik Upravnog odbora Agencije.

Datum 22. februar je značajan u radu Agencije i vezuje se za odluku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 22. februara 2006. godine koja je ozvaničila početak rada i uspostavu Agencije za certificiranje halal kvalitete. Prve halal certifikate Agencija je dodijelila 22. septembra 2006. godine, čime je ozvaničen početak sistemskog i organizovanog halal certificiranja na području država Balkana.

Na sjednici je prezentiran i usvojen Izvještaj o radu Agencije za 2023. godinu. Razgovarano je o započinjanu aktivnosti rekonstrukcije zgrade u kojoj se nalazi Agencija te drugim razvojnim projektima koji su od značaja za rad i funkcionisanje Agencije.

U toku 2023. godine upješnu implementaciju zahtjeva Halal standarda okončalo je 15 novih kompanija. Obavljeno je 159 najavljenih i nenajavljenih audita i kontrola u kompanijama. Održano je  48 edukacija za interne auditore halal kvalitete – osobe zaposlene u kompanijama i koje su zadužene za primjenu zahtjeva Halal standarda u procesu proizvodnje halal proizvoda i pružanja halal usluga.

Urađeno je 75 eksternih analiza na prisustvo svinjskih proteina, rezidua pesticida i antibiotika, salmonele, teških metala i mikotoksina u hrani. Također, 100 analiza je urađeno na prisustvo GMO-a, alkohola, svinjskih proteina i masti u hrani. Dodatno, primjenom savremenih metoda, izvršeno 80 kontrola efikasnosti čišćenja radnih površina u proizvodnim pogonima.

Agencija je produžila kontinuitet međunarodnog priznatog halal certifikacijskog tijela i uspješno okončala akreditacijske audite i registraciju kod Emirates International Accreditation Centre – EIAC, UAE i Department of Islamic Development Malaysia ili poznatije JAKIM.

Proteklu godinu obilježila je organizaciji Kongresa o Halal kavaliteti i 3. Sarajevo halal sajma koji su okupili veliki broj učesnika različitih zanimanja, te na kojem su promovisane knjige Halal kvalitet, koncept i standardizacija i Kratki ramazanski vodič o prehrani na englskom jeziku čije izdavač Agencija.  

Upravni odbor je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima Agencije u protekloj godini te poželio uspješnu 2024. godinu.