Halal akreditacijski certifikat

Halal akreditacijski certifikat

Agencija za certificiranje halal kvalitete je u novembru 2017. godine okončala proces akreditacije kod Emirates International Accreditation Center (EIAC), UAE.

Akreditacijska provjera obavljena je u augustu 2017. godine, kada su predstavnici EIAC (Emirates International Accreditation Center) boravili u sedmodnevnoj posjeti Agenciji i halal certificiranim kompanijama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Tom prilikom ocjenjivači EIAC-a su izvršili uvid u sistemsku dokumentaciju halal certificiranja, te se neposredno uvjerili u način audita i nadzora kojeg auditori i saradnici Agencije obavljaju u proizvodnim pogonima. Provjera i akreditiranje je obavljeno u skladu sa zahtjevima standarda: GSO/ UAE.S 2055-2:2016 Halal products – Part 2: General Requirements for Halal Certification Bodies, koji uključuje obavezu primjene drugih ISO standarda, prevenstveno standarda ISO 17065:2015.

Dobijanjem ovoga certifikata Agencija za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održala je kontinuitet međunarodno priznatog certifikacijskog tijela, te potvrdila da ispunjava sve potrebene kompetencije definirane novim međunarodnim standardima za halal ceritificanje.

Akreditacijski certifikat potvrđuje sposobnosti Agencije za halal certificiranje proizvoda i procesa iz kategorija:

 - klaonice peradi, sitne i krupne stoke; 

- meso i mesne prerađevine; 

- konzervirani, polutrajni i trajni proizvodi;

 - hemijski i biohemijski proizvodi.

Ovim certifikatom Agencija je postala i ovlašteno halal certifikacijsko tijelo za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru čime će biti omogućeno kompanijama iz ovih zemlja da sa halal certifikatom Agencije svoje proizvode plasiraju na tržište zemalja Zaljeva. Halal certificirane kompanije iz drugih zemalja također će moći aplicirati kod Agencije za dobijanje halal certifikata za izvoz svojih proizvoda na zaljevska tržišta, za šta će dobijati posebne certifikate.