Agencija na listi odbrenih certifikacijskih tijela JAKIM-a

Agencija na listi odbrenih certifikacijskih tijela JAKIM-a

Odjel za islamski razvoj Malezije (The Malaysian Islamic Development Department) ili JAKIM odobrio je 84 halal certifikacijska tijela i njihova logotipa za nesmetan izvoz halal proizvoda na tržište Malezije. Odobrenje se stavlja na snagu s početkom 1. decembra 2020. godine.

Ministar u Odjelu Premijera zadužen za Vjerska pitanja Datuk Seri dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri za medije jer izjavio: „Odobren je uvoz halal proizvoda na tržište Malezije iz 46 zemalja na kojima djeluju 84 halal certifikacijska tijela. Obznanjeni su i logotipi halal certifikacijskih tijela kako bi javnost i potrošači bili upoznati sa različitim halal uvoznim proizvodima. Istovremeno, uvoznicima se omogućava da identifikuju proizvode i proizvođače koji imaju halal certifikate koje je JAKIM odobrio za uvoz u Maleziju, kako bi se izbjegli gubitci i sumnje u validnost halal certifikata."

Bosna i Hercegovina se nalazi na listi odobrenih zemalja za izvoz halal proizvoda na tržišta. Agencija za certificiranje halal kvalitete proces registracije kod JAKIM-a uspješno je okončala u 2018. godini, kada su predstavnici JAKIM-a izvršili uvid u sistemsku dokumentaciju halal certificiranja, te se neposredno uvjerili u način audita i nadzora kojeg auditori i saradnici Agencije obavljaju u proizvodnim pogonima.

Tržište Malezije je jedno od najvećih i najbolje uređenih halal tržišta u svijetu i veoma je značajno da naše kompanije mogu nesmetano izvoziti svoje proizvode. Također, veliki potencijal je i u oblasti halal turizma jer su Malezijci prepoznali Bosnu i Hercegovinu kao top destinaciju za halal turiste.

Cjelokupnu listu odobrenih halal certifikacijskih tijela možete pogledati na linku: JAKIM Halal CB.